Leta i den här bloggen

fredag 22 april 2011

Barbapapa-tårta

Vilken underbar dag, vi har haft släktkalas för våran prinsessa och vädret kunde inte ha varit bättre. Hon har sprungit ute i sommarklänning, barfota och lekt hela eftermiddagen. Helt underbart!!!

I morse så var det täcka och garnera tårtor som stod på schemat, denna Barbapapa tårta var en av två som serverades här hemma i eftermiddag. Fyllningarna i denna tårta var jordgubbsmousse och limemousse. Fyllningarna kompletterade varandra jättebra.


Jordgubbsmousse

450 g hallon eller jordgubbar. (Ca 1 liter.)
3 tsk pressad citronsaft
4 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde

1. Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
2. Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta.
3. Ha i 2 tsk citronsaft.
4. Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
5. Vispa grädden inte allt för hårt.
6. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt.
7. Rör ner gelantinet i bärpurén.
8. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
9. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.
10. Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta. 


Limemousse
 
2 dl vispgräde
1 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt
3/4 dl socker
Finrivet skal av 2 st lime
1/2 dl färskpressad limejuice
3 gelatinblad

Lägg gelatinet i blöt. Häll i creme fraiche, yoghurt och socker och rivet limeskal i en skål och vip tills allt socker löst sig. Vispa upp grädden i en separat skål.
Ta upp galetinbladen och smält dem tillsammans med limejuicen i en kastrull. Rör ner gelatinet och juicen i creme fraichen röran och vänd sedan ner grädden.


Födelsedagstjejen
Bilder och recept på den andra tårtan kommer i morgon. Nu blir det hämtpizza och soffan en stund för att sen förbereda inför i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar